Diessens Fotoalbum

Al meer dan 2000 foto's openbaar

Uitgelicht


DIESSENS FOTOALBUM nr. 1198

In onze nieuwe uitgave Hers en geens dur Diessen deel 32 heeft Ad Reijrink een hoofdstuk geschreven over de geschiedenis van Jong Nederland tot en met de jaren ’60. Ad is een ervaringsdeskundige, want hij was niet alleen jeugdlid, maar later ook leider. Veel Diessense jongens zijn ooit lid geweest van ‘de jeugd’ zoals het toen werd genoemd. Veel keus in verenigingen had men als jongen vroeger niet: óf men ging bij de voetbalclub RKDSV óf bij de jeugd. Eén keer per week, meestal op zondagmiddag, ging men naar de groepsbijeenkomsten in de blokhut in ’t Turkaa en later in ’t Stuk of het patronaat. In de jaren ’50 en ’60 had Jong Nederland veel trekjes van een militaire organisatie, waarbij discipline een belangrijke rol speelde. Hoogtepunt was het jaarlijkse zomerkamp, waarbij men een week buiten Diessen kampeerde. In het hoofdstuk ‘Jong Nederland in vroeger jaren’ beschrijft Ad Reijrink de jeugdbeweging voor jongens vanaf de oprichting van de Jonge Wacht in 1940 tot de beginjaren van Jong Nederland in de jaren ’60. In Hers en geens deel 33 komt een vervolg, met daarin de jeugdbeweging voor meisjes vanaf het Genovevagilde in 1945, het samengaan van jongens en meisjes in Jong Nederland en de ontwikkelingen van de vereniging tot het jaar 2025.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1196

Wie kent nog ‘de apenboer van Vessem’? Zijn werkelijke naam was Sjef van Dun en hij was bekend in de gehele regio. Sjef werd in 1923 geboren in Goirle, maar kende veel tegenslag. Rond zijn veertigste trok hij, mislukt als textielfabrikant, naar de Heikesestraat in Vessem. Daar leefde hij jarenlang in de natuur, zonder woning, stromend water, elektriciteit of sanitaire voorzieningen. Hij hield er een hele schare dieren, maar werd vooral bekend vanwege zijn apen. In Midden-Brabant en de Kempen werd hij een attractie als hij rondfietste met een aap op schouder of fiets. Daaraan dankte hij zijn bijnaam. In 2002 is Sjef overleden.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1195

Komend jaar, 2025, bestaat de Baarschotse Mariagrot 80 jaar. Op 15 augustus 1945, Maria Hemelvaart, is de grot ingezegend door pater Fidentius, de assistent van de Diessense pastoor Van der Linden. De grot is in 1945 gebouwd door de Baarschotse bevolking uit dankbaarheid voor het feit dat er in de Tweede Wereldoorlog geen slachtoffers zijn gevallen. Sindsdien is de grot hét icoon van deze kleine kern. Bijgaande foto, een ansichtkaart gemaakt door Gust de Vries, dateert van de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen er nog een zandpad liep van de Baarschotsestraat naar de Gijselstraat, in de volksmond Kasteelweg genoemd (naar een kasteeltje of omgracht huis dat hier ooit zou hebben gestaan). Bij de ruilverkaveling, begin jaren ’70, is dit weggetje verdwenen. In het oorlogsboek ‘In bange en in blije dagen’ (1995) is op pag. 135-137 meer te lezen over de grot in Baarschot. Via onze webshop is dit boek nog verkrijgbaar.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1194

Op bijgaande foto zien we Norbert van Dijck en zijn vrouw Louise van Kol. De foto komt uit een album van hun dochter Annie van Dijck, dat wij als Stichting Erfgoed Diessen hebben gekregen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1193

Op 3 oktober 1944, dit jaar dus 80 jaar geleden, werd Diessen bevrijd van de Duitse overheersers in de Tweede Wereldoorlog. Een dag later, 4 oktober, werd ook Hilvarenbeek bevrijd. De provincies boven de grote rivieren werden pas op 5 mei 1945 bevrijd. Zij kregen het ergste nog te verduren: de strenge hongerwinter van ’44-’45. 

Lees meer »