Hers en geens dur Diessen, deel 30

 

Toon Donkers boetseerde Omloop ‘t Molenheike
Diessen ‘fietste’ de wereld over

door Jan Smulders

In 1982 zag de Omloop ‘t Molenheike het levenslicht. Een jaar later verschenende eerste buitenlandse dames in deze Diessense wielerwedstrijd. Het initiatief groeide uit tot een internationale vierdaagse etappewedstrijd voor vrouwen. Ruim een decennium lang gaf het evenement wereldfaam aan Diessen. Toon Donkers was er de architect van. Zijn ‘ploegmaat’ Antoon van Riel ‘zette hem uit de wind’. Een legertje vrijwilligers stond hen bij. Donkers' vrouw Ria en Antoon van Riel halen herinneringen op over het ontstaan en de doorontwikkeling van deze door de wielrensters enorm gewaardeerde wegwedstrijd.

Peter Gijben, voorzitter ’t Molenheike:
“Geweldige ervaring, een mooie periode"

door Ad Reijrink

Peter Gijben was van najaar 1991 tot 1995 voorzitter van de Omloop ’t Molenheike en was eindverantwoordelijke voor de drie laatste edities van deze enige meerdaagse, internationale dameswielerwedstrijd van Nederland. Peter kijkt met veel plezier terug op deze, voor Nederland unieke, dameskoers.

Ingrid Haringa, winnares 1992:
“Niet gemakkelijk ’t Molenheike te winnen!”

door Ad Reijrink

Ingrid Haringa behoorde eind jaren tachtig en begin jaren negentig tot de top van het internationale baan- en wegwielrennen. Haar sportcarrière begon ze echter op de schaats. Ook daarin behoorde ze tot de nationale top. Een veelzijdige sportvrouw.

Gastgezinnen blikken terug
Wat wás het leuk!

door Ine Gimbrère en Wil Vennix

Als je voormalige Diessense gastgezinnen van de Omloop ’t Molenheike anno 2022 spreekt, valt vooral het grote enthousiasme op waarmee zij over hun logees en de soms daaruit voortgekomen langjarige contacten praten. Ook 30 jaar na dato zijn ze nog vol van goede herinneringen en is er geen wanklank te noteren. Wat wás het leuk!

Marie Höljer:
“De Omloop betekende veel voor het vrouwenwielrennen”

door Ad Reijrink

Marie Höljer maakte van haar 18e tot haar 35e jaar deel uit van de nationale dames wielrenselectie van Zweden. Ze nam deel aan vele wereldkampioenschappen, tweemaal aan de Olympische Spelen en vijf keer aan de Omloop ’t Molenheike.

Diessense sponsors:
“We waren jong en enthousiast en konden geen ‘nee’ zeggen!”

door Ad van Doormaal

Een goed bestuur, betrouwbare sponsors en veel trouwe vrijwilligers: dat zijn de basisingrediënten van het succes van het Molenheike. In dit hoofdstuk nemen we de sponsoring nader onder de loep. In de beginjaren, vanaf 1982, waren het vooral de lokale middenstanders, die enthousiast gemaakt door met name Toon Donkers, bereid waren om hun portemonnee te trekken. Met vijf van deze trouwe sponsors hadden we een gesprek.

Marit Sælemyr:
”Omloop 't Molenheike was geweldig”

door Ad Reijrink

De Noorse Marit Sælemyr nam deel aan de Omloop ’t Molenheike in 1988 en was in 1990 coach van het Noorse team. Ze heeft goede herinneringen aan de Omloop en aan haar gastgezin.

Mieke Havik, eerste geletruidraagster in Tour Féminin:
“Molenheike van grote betekenis voor vrouwenwielrennen“

door Bertrand Verhelst

Een kanjer op het gebied van het vrouwenwielrennen mag Mieke Havik zeker worden genoemd. In 1984 schitterde ze in de Tour Féminin en in 1987 was ze de sterke winnares van Omloop ’t Molenheike, Ines Varenkamp en Monique Knol respectievelijk op de tweede en derde plaats achter zich latend.

Internationaal speaker Rien van Horik:
“Eerste internationale vrouwenwedstrijd in Nederland met prachtige erelijst”

door Ad Reijrink
Rien van Horik is al vanaf zijn jeugd gefascineerd door wielrennen. Op zijn 12e deed hij als speaker al verslag van de wedstrijd voor de schooljeugd op gewone fietsen in Lierop. Via speaker voor jeugdwedstrijden en nationale wedstrijden werd hij speaker bij vele internationale wedstrijden.

Monique de Bruin, winnares 1989:
“Supermooie, goed georganiseerde wedstrijd met veel buitenlandse rensters”

door Piet Gijsbers
In de jaren dat de Omloop 't Molenheike een jaarlijks trefpunt werd voor een internationaal vrouwenpeloton, stond Monique de Bruin regelmatig in Diessen aan de startlijn. Vanaf 1986 was de renster uit het Utrechtse Hoogland een vaste waarde op de deelnemerslijst. Ze kijkt met plezier terug op haar wielercarrière met daarin een extra plekje voor de Diessense driedaagse. Die heeft ze ervaren als “een supermooie goed georganiseerde wedstrijd met veel buitenlandse rensters”.

Journalist Rinus van der Heijden:
“Supergoede organisatie, prachtige wedstrijden en een schitterend parcours”

door Ad Reijrink
Rinus van der Heijden heeft voor het Brabants Dagblad verslag gedaan van nagenoeg alle edities van de Omloop ’t Molenheike. Een terugblik met een journalist en wielerliefhebber.