DIESSENS FOTALBUM nr. 1154

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 22:26

De molensteen op deze foto van Wil Venderbosch uit 1993 staat op het pleintje aan de Molenacker in Diessen. Op de steen staat het jaartal 1658. Hij is afkomstig van een oliemolen uit Hilvarenbeek, die in 1692 verhuisde naar Diessen op de hoek van de Waterstraat en de Westerwijk, ongeveer op de plaats waar nu de nieuwbouw van groepsaccomodatie De Nieuwe Erf is gevestigd.

Deze rosoliemolen deed daar nog ongeveer 200 jaar dienst, tot eind negentiende eeuw. Daarna is hij gesloopt. De molensteen bleef bewaard en werd bij de totstandkoming van het pleintje aan de Molenacker eind jaren ’80 aldaar ingegraven, ongeveer op de plek waar vroeger de wind- en korenmolen ‘De Onvermoeide’ van de familie Teurlings stond. Deze is in 1980 gesloopt. Op het pleintje aan de Molenacker werd een jeu-de-boules baan aangelegd. De club die daar speelde nam de toepasselijke naam ‘De Onvermoeide’ aan. Zo heet de Diessense club nu nog steeds.

Een oliemolen was in vroeger tijden een belangrijk bedrijf. De boeren brachten er oliehoudende zaden als kool-  en raapzaad naar toe om het te laten malen tot meel, dat daarna verwarmd werd tot zo’n 35 à 40 graden. Vervolgens werd het meel samengeperst en zo vloeide er de olie uit. Deze olie werd gebruikt om in te bakken en voor verlichting. De olie die uit lijnzaad geslagen werd, was voor de bereiding van verf. Om de stenen te laten malen moest een paard (ros) lopend in een tredmolen het geheel aandrijven.

Op de molensteen op de foto is een bordje bevestigd met de tekst: “KANTSTEEN VAN ROSOLIEMOLEN werd in 1692 verplaatst van de vrijthof (hilvarenbeek) naar de westerwijk (diessen) was tot het einde van de 19e eeuw in gebruik - 1658”.

In Hers en geens dur Diessen deel 7 kunt u in het hoofdstuk ‘In d’n ollie’ door Hans Schoenmaker meer lezen over de oliemolen in de Westerwijk. Dit boekje is nog verkrijgbaar via onze webshop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.