DIESSENS FOTOALBUM nr. 1166

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 22:30

Er zijn maar weinig foto’s waarop de Willibrorduskerk en molen De Onvermoeide aan de Heuvelstraat samen staan afgebeeld. Bijgaande foto uit 1948 van Harrie Sevens vanuit de toen nog onbebouwde Vroonacker is er zo een. De ‘molen van Teurlings’ zoals de molen werd genoemd, liep in 1945 stormschade op. Restaureren bleek niet meer mogelijk. Dit is derhalve een van de weinige foto’s waarop de molen nog met wieken te zien is. In 1951 werd de molen van de wieken ontdaan.  

In 1886 bouwde molenaar Govert Teurlings onder meer met restanten van de in 1885 ingestorte wind- en watermolen De Keizer (in de volksmond De Voorste Watermolen van Baarschot genoemd) een nieuwe molen, De Onvermoeide, aan de Heuvelstraat, ongeveer achter de huidige brandweerkazerne. Het was een stenen windkorenmolen met houten kap en twee koppels stenen, een z.g. grondmolen en bovenkruier. Zoon Frans Teurlings maalde hier jarenlang het graan van de Diessense boeren. Aan de kant van Heuvelstraat reed men met paard en wagen door de grote deur de molen in, waar men de zakken loste. Vervolgens reed men dwars door de molen aan de andere kant door de grote deur weer eruit. Links op de foto zijn twee van de vijf gemeentewoningen aan de Heuvelstraat te zien, die in 1948 zijn gebouwd. Het gebouw aan de rechterkant van de molen was ’t Stôôm, waarin een stoommachine stond die de maalderij in werking stelde. Frans Teurlings bouwde dit gebouw al in 1923. In 1951 breidde hij het gebouw uit voor plaatsing van een hamermolen en een mengmachine. De dieselmotor werd met koud water gekoeld. Aan de buitenkant van het gebouw was een afvoerbuis waar warm koelwater uit kwam, waarmee vrouwen uit de buurt de was deden. Toen al een milieubewust staaltje van hergebruik van water.

In 1957 nam zoon Harry Teurlings het bedrijf van zijn vader over. Hij verkocht de romp van de molen aan de gemeente Diessen. In 1980 volgde de totale sloop. Hiermee verdween de laatste herinnering aan 600 jaar molengeschiedenis in Diessen en Baarschot. Meer over molens in Diessen en Baarschot is te lezen in Hers en geens dur Diessen deel 5 (‘Molen de Heibloem en zijn mulders’ door Ad Hoozemans) en deel 22 (‘De laatste watermolen van Baarschot’ door Hans Schoenmaker).  

Gezicht op Diessen in 1948 vanuit de huidige Vroonacker. De kerktoren en molen De Onvermoeide bepalen het dorpsbeeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.