DIESSENS FOTOALBUM nr. 1186

Gepubliceerd op 12 mei 2024 om 17:55

Op zaterdag 4 mei j.l. werd bij de jaarlijkse Dodenherdenking in Diessen aandacht besteed aan Jan de Vries. Deze 21-jarige Diessenaar was in de Tweede Wereldoorlog de enige Diessense militair die na gevechten in mei 1940 sneuvelde. Twee bestuursleden van de Stichting Erfgoed Diessen lazen tijdens de herdenkingsdienst een aangrijpende briefwisseling voor van de gewonde soldaat Jan de Vries vanuit zijn ziekbed in een Haags ziekenhuis met zijn familie in Diessen. Op 26 mei 1940 bezweek hij aan zijn verwondingen, waarna hij op het kerkhof in Diessen werd begraven.

Terwijl Jan de Vries rondom Den Haag streed tegen de Duitse invallers vochten in Diessen Franse eenheden voor onze vrijheid. In hun dappere poging om de Duitse opmars in mei 1940 tegen te houden, sneuvelden nabij de brug over de Reusel aan de Beerseweg elf Franse soldaten. Ze werden provisorisch begraven op het Diessense kerkhof met een houten kruis en hun helmen. Op het kruis stonden hun namen met de tekst: “Ici reposent onze soldats Francais morts pour leur patrie et la nôtre – Le 12 mai 1940”. Op bijgaande foto zien we op de voorgrond het graf van Jan de Vries en daarachter het kruis met de namen van de Fransen en daarvoor hun helmen.

Negen jaar lagen de elf Franse militairen begraven in Diessen waarna ze in 1949 werden opgegraven. Vier militairen konden worden geïdentificeerd en zijn herbegraven in Frankrijk. De overige 7 militairen werden als onbekenden begraven op de Franse Oorlogsbegraafplaats in Kapelle (Zeeland). De groep Mémorial Kapelle 40-45 is op ons verzoek bezig met naspeuringen die moeten leiden tot identificatie van het ‘Diessense’ zevental, o.a. door nabestaanden in Frankrijk te achterhalen en hen ertoe te brengen dna af te staan. Hierdoor hoopt men in de toekomst de 7 ‘anonieme’ grafkruisen alsnog van de juiste namen te kunnen voorzien.

Als eerbetoon aan de elf dappere Franse soldaten is op initiatief van Stichting Erfgoed Diessen op 12 mei 2021 de 12 mei 1940-brug onthuld. Meer hierover kun je lezen in het  oorlogsboek ‘In bange en in blije dagen’ (1995) en in Hers en geens dur Diessen deel 28 (2020) en 29 (2021).

Op de voorgrond het graf van Jan de Vries, daarachter het houten kruis en de helmen van de 11 gesneuvelde Franse soldaten op het Diessense kerkhof (mei 1940).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.