DIESSENS FOTOALBUM nr. 1188

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 20:45

Het Perenlaantje. Zo wordt dit paadje aan de westrand van de Kloostertuin in de volksmond genoemd. In de DiessenApp schrijft redacteur Jan Smulders het in 2020 in beeldende taal:

“Aan de westzijde ervan maakte de tuinman van het klooster er zijn levenswerk van om de takken van de perenbomen in een boog over het pad te leiden – een sfeervolle arcade. Wat van het Perenlaantje rest zijn twee perenbomen die in vroomheid staan te vermolmen. Het enige levende bewijs aan een vervlogen actieve nonnencongregatie.”

Daar is nu niet veel meer van over. Het paadje is er nog wel. Naast Theresiastraat 2 geeft het toegang tot de voormalige kloostertuin. Bewoner Jan Reijrink heeft het een nieuwe naam gegeven: KLOOSTERTUIN-PADJE. Een bordje met deze naam erop heeft hij op zijn tuinhuisje gespijkerd. Vóór 1985 was het een fraaie kloostertuin. Aan de zuid- en westzijde was deze omheind met een beukenheg, waarlangs het Kerkpaadje vanaf de Molenstraat naar de parochiekerk leidde. Achter die heg lag de fraaie tuin met aan de zuidzijde het kloosterkerkhof en de kloosterboerderij met een grote moestuin en een fruitboomgaard. Aan de westkant zag je het washuis achter de heg oprijzen. Soms zag je door de bladeren van de heg nonnen brevierend over de tuinpaden wandelen. Er was een Lourdesgrot, begroeid met klimop. In 1985 verlieten de laatste zusters het klooster. De gemeente Diessen kocht het pand en de gronden aan. In 1986 werd het kloostergebouw gesloopt. De tuin werd verwaarloosd. Later werd deze door de gemeente heringericht, o.a. met nieuwe fruitbomen. Er kwam een speelveldje, dat door de jeugd werd gebruikt als voetbalterrein. Ook de aangrenzende Willibrordusschool gebruikt het nu regelmatig als buitengymterrein. Er is ook een speeltuintje en enkele zitbanken, waar het goed toeven is.

Een complete beschrijving (door Jan Smulders) vindt u op onze gratis te downloaden DiessenApp . Als u de app geopend hebt, gaat u naar ‘Straten’; bij de letter V vindt u de Van Wettenstraat, waar u een uitgebreide beschrijving aantreft van deze straat en de kloostertuin. De Van Wettenstraat is genoemd naar Maria Theresia van Wetten (1805-1873). Ze was dienstmaagd bij de Diessense pastoor Boeren en liet na haar dood het aanzienlijke bedrag van f 10.000 na, dat werd besteed aan de bouw van het klooster. Meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Diessense klooster en de sloop ervan vindt u in Hers en geens dur Diessen deel 15, blz. 70 t/m 85.

 

Het Perenlaantje in de kloostertuin, in zuidelijke richting vanaf de Theresiastraat, in 1988 toen de takken van de perenbomen nog in boogvorm over het pad kronkelden (foto Deusone).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.